joi, 10 aprilie 2014

BAZA BIOLOGICA A ACVARIULUI

Capitolul I
BAZA BIOLOGICA A ACVARIULUI
Cel mai mulţi amatori, şi în special copiii, îşi încep activitatea de acvarist procurîndu-şi fie un „vas sferic pentru peşti", asemănător cu vasele chinezeşti de porţelan, fie folosind borcane de murături. Peştii introduşi în aceste vase sînt hrăniţi cu firimituri de pîine, gris sau alte produse similare. în mod obişnuit, acvaristul începător îşi procură primii peşti de la un alt acvarist, dintr-un lac sau dintr-un pîrîu din apropiere.
Ajunşi în asemenea vase, adevărate închisori de sticlă, peştii sînt condamnaţi, de la bun început, la moarte prin asfixie, fiindcă dimensiunile mici şi forma acestor vase nu permit cultivarea în interiorul lor a unor plante şi astfel oxigenul consumat de peşti nu are cum să fie reîmprospătat.

Resturile alimentare neconsumate, care cad pe fundul vasului, precum si excrementele în descompunere consumă din cantitatea de oxigen, şi aşa redusă, a apei. Ca urmare, în scurt timp apare un deficit de oxigen, pe care peştii încearcă să-i suplinească in stinctiv, înghiţind apă de la suprafaţă şi mai ales aer.
Acest indiciu al asfixiei îl observă chiar şi acvaristul începător, care încearcă să-1 remedieze schimbind apa
veche, „consumată", cu alta proaspătă, în curînd însă, el va fi din nou martorul aceleiaşi scene : după ce consumă oxigenul din apa proaspătă, peştii se ridică la suprafaţă pentru a „înghiţi" aer. Se recurge acum la schim barea frecventă a apei, însă peştii nu suportă multă vreme modificările dese ale temperaturii acesteia, asfixiile repetate şi toate inconvenientele legate de trece rea dintr-o apă în alta şi, mai devreme sau mai tîrziu, pier.
Vasul de sticlă sferic şi borcanul de murături nu sînt deci numai temniţe, ci adevărate camere de tortură pentru peşti; în locul priveliştii plăcute şi odihnitoare a acvariului, ele oferă scene puţin atractive. Este tributul pe care îl plăteşte de obicei fiecare acvarist începător.
Bineînţeles, acest prim pas pe tărîmul acvaristicii — vasul sferic de sticlă sau borcanul de murături — nu este obligatoriu. Dacă acvaristul începător se consultă cu un coleg cu experienţă, el îşi va începe necondiţionat activitatea cu un bazin paralelipipedic, cu pereţii drepţi, in care va sădi cîteva plante acvatice. Desigur, si in acest caz pot apărea unele surprize neplăcute.

Articolul urmator va fi despre "Fotosinteza in acvariu"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu