miercuri, 22 decembrie 2010

Lipirea unui acvariu

Asadar, sa ne referim putin la lipirea unui acvariu.

In primul rand, siliconul trebuie sa fie unul special pentru acvarii, in Hornbach se gaseste unul foarte bun, daca pe tubul de silicon nu scrie ca nu este toxic pentru pesti, plante, soparle and so on … puteti avea surpriza sa ramaneti fara vietati.
Dupa ce ati cumparat sticla acvariului, in caz ca geamgiul nu a facut asta, este necesara slefuirea muchiilor, pentru ca ele sa nu mai fie taioase. Pentru asta avem nevoie de o bucata de jmilgher, nu foarte fin, de atentie si rabdare. Chiar daca geamgiul v-a slefuit muchiile geamurilor, este bine sa le mai slefuiti si voi putin, sa nu uitam ca acvariul o data lipit … asa ramane, iar daca ramane putin taios … nu e tocmai bine fiindca pestilor nu le place sangele. Este bine, pe cat posibil, ca muchiile superioare sa fie cat mai rotunjite.
Dupa ce ati slefuit muchiile taioase si colturile, faceti o mica baie tuturor geamurilor, numai cu apa … pestilor nu le place nici sapunul, pentru a indeparta tot praful care s-a pus pe ele in timpul slefuirii.
Apoi cu o carpa uscata stergeti geamurile cat mai bine si aveti grija, pe cat posibil, sa evitati sa puneti mana pe marginile geamurilor. Pentru ca siliconul sa adere cat mai bine, sticla trebuie sa fie cat mai degresata si la asta ne-a ajutat si spalarea geamurilor de mai devreme, tocmai de asta e bine sa atingeti cat mai putin marginile pe care urmeaza sa fie aplicat siliconul.

Intotdeauna incepeti cu fundul, pe care il puneti pe o patura sau un pres asta pentru a putea muta acvariul proaspat lipit.
Urmatorul pas este una din lateralele mari ale acvariului pe care se aplica un strat uniform de silicon de la un capat la altul pe cantul care urmeaza sa vina pe fund. Dupa ce ati pus siliconul, cu grija pozitionati cu cat mai multa precizie geamul pe fundul acvariului apoi il puteti rezema de ceva pana veniti cu lateralele mici.
Apoi urmeaza lateralele mici, pe rand se vor lipi si ele la fel cu foarte multa grija.
Siliconul se aplica intotdeauna pe cantul geamului ce urmeaza a fi fixat exceptand insa ultima laterala mare a acvariului unde este bine ca siliconul sa fie deja pus pe canturile lateralelor mici atunci cand lipim fata acvariului. Asta ne va ajuta sa nu avem un aspect inestetic.
Dupa ce acvariul a fost cat de cat asamblat, trebuie verificate toate imbinarile pentru o priza cat mai buna.
Este indicat ca dupa lipire si verificare sa legati acvariu cu o sfoara pentru cateva ore ca sa impiedicati miscarea geamurilor.
Dupa ce siliconul s-a inchegat, este bine sa mai faceti inca o aplicare de siguranta.
Astfel mai trasati un strat de silicon prin interiorul acvariului, pe langa imbinari, iar apoi cu degetul ud, neteziti cat mai bine siliconul.
Dupa aceasta “operatiune” mai lasati acvariul putin sa se lipeasca. In principiu este bine ca umplerea de proba a acvariului sa fie facuta cam la 12 ore dupa aplicarea ultimului strat de silicon.

Acestea fiind zise … ne mai citim la urmatoarea postare … sper mai devreme de un an :)).
Spor la treaba si numai bine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu